Meer verno.

Portfolio.

Verno vorm
Portfolio.

De drie B’s van Vincent Runia

3 december 2024

‘Je zou Vincent moeten benaderen, jonge gast die echt upcoming is binnen de evenementen.’ Het is collega Fred die ons tipt een kop koffie met deze Vincent te gaan drinken. Voordat we het weten klinkt Vincent dan ook al door de speakers en is de koffiedate geprikt. Die Vincent blijkt Vincent Runia te zijn, evenementenproducent. Vooral in Fryslân. En met dik 15 serieuze evenementen in de portefeuille meer dan een coming man. Een gesprek over het begin & buitenkansen.

Begin
“Naast m’n studie werkte ik tot 2015 voor een cateraar. We reisden heel Europa rond en ik heb de meest grote evenementen toen wel gezien. Van Rock am Ring en Lowlands tot Loveland. Van alles deed ik daar, superleuk. Maar in 2015 veranderde dat, ik wilde graag mijn studie afronden en belandde via via bij Margret Havinga. Dat waren m’n eerste stappen in het culturele veld en zo rolde ik de Leeuwarder evenementenbranche in. Op zoek naar meer vastigheid, vond ik in Leeuwarden weer mijn thuis. Tijdens de coronapandemie rondde ik na sociaal cultureel werk ook de opleiding social work af en startte ik als maatschappelijk werker binnen de daklozenopvang. Ik wilde geen langere periode thuiszitten en ben dan ook gelijk doorgestroomd van studie naar werk. Ik heb zelfs een tijd nog als straathoekwerker gewerkt met mensen met zware verslavingsproblematiek. Maar goed. Toen mijn eerste grote evenementenklus kwam, heb ik die toch met beide handen aangegrepen. Dat is waar mijn hart ligt. Na de coronapandemie vielen er gaten in de structuur binnen de Friese evenementenbranche en kreeg ik de kans om echt kilometers te maken als producent, in plaats van dat ik er eerder wat onder hing. Dat waren kleinere evenementen, behapbaar voor die fase en zo kwamen er gaandeweg steeds meer events bij. Bewust in Friesland dus ook. Ik had alle aspiratie om Welcome to the Village te gaan produceren, toen die omviel ben ik verder gaan kijken en kwam ik bij FestiValderAa uit. Dat is eigenlijk mijn enige uitstapje buiten Friesland. Dat is wel een cultureel gearrangeerd evenement. Ik heb een combinatie van culturele, commerciële en sportevenementen, die mix maakt het interessant want beide hebben een heel andere benadering nodig.”

Buitenkans
Als evenementenproducent is Vincent jaarrond bezig. Van het Noordelijk Film Festival tot Koningsdag en van Loop Leeuwarden tot FestiValderAa. Twee evenementen waarbij Vincent vanaf scratch één van de initiatiefnemers is zijn Live in the park en Leeuwarden Open Air: “Sommige evenementen zijn rijdende treinen. Toch vind ik het een uitdaging om ook daar vernieuwende elementen toe te voegen. Bij Loop Leeuwarden was dat bijvoorbeeld de uitbreiding van het entertainmentplein en het tokkelen vanaf de Oldehove, terwijl we bij het Noordelijk Film Festival dit jaar de Marwei, de Leeuwarder gevangenis als locatie mogen gebruiken. Andere evenementen bouwen we vanaf het begin op. Live in the Park ontstond toen er een geluidsdag vrijkwam in de Prinsentuin. Een buitenkans. In samenwerking met een opdrachtgever vroegen we ons af ‘Zullen we springen?’, dat is enorm goed uitgepakt. Het smaakte meteen naar meer en zo is Leeuwarden Open Air ook ontstaan. Live in the Park is een familiefestival met een breed programma wat we ontwikkeld hebben met oog voor de doelgroep en passend bij het Leeuwarder stadpark. De enorme groei zorgt er wel voor dat we na moeten denken over vervolgstappen, want we groeien te snel uit onze jas. Live in the Park trok vorig jaar 900 bezoekers, dit jaar 7000. Dit draaien we met hetzelfde team, wat vooral betekent dat ik zelf erg veel doe. Dat kan niet meer. Naast mij draait er straks een technisch producent en komt er op organisatorisch vlak versterking die verschillende zaken bij mij weg gaan nemen. Daarnaast krijgen we ondersteuning van een stagiaire, maar ik zoek het ook zeker in de breedte; een vaste groep vakmensen om je heen waar je goed mee kan werken. Het is superinteressant om te onderzoeken hoe je als eenmansbedrijf verder kan groeien in deze branche. Alles staat of valt met de juiste mensen op de juiste plek, net als bij jullie met collega’s als Dennis, Fokke en Fred.”

Batterijpakketje
Dit fraaie bruggetje brengt ons bij het accupakket dat onze Dennis bij Live in the Park afgeleverde. Battery packs worden meer en meer ingezet. Draagbare accu’s bijvoorbeeld op locaties waar je geen kabels wil of kan trekken. In combinatie met zonnepanelen daar waar totaal geen voorzieningen zijn. Maar ook bij evenementen zijn ze niet meer weg te denken. Tijdens Live in the Park maakte Vincent gebruik van een kleinere versie: “Met Live in the Park wilde ik niet volledig op aggregaten draaien. Dus hebben we spanning vanaf het Oldehoofsterkerkhof gebruikt, dat is productioneel gezien wel complexer. Maar ook duurzamer, zo hadden we geen tweede aggregaat draaien het hele weekend om alles te voorzien van stroom. Maar een mooie duurzame oplossing met vaste spanning, over de weg naar onze mainstage. Zo draaide ’s nachts alles op vaste spanning en hoefde er alleen een klein aggregaat bijgezet te worden. Het batterijpakketje gebruikten we om de laatste koeling, waar we met de vaste spanning niet bij konden komen, te voorzien van stroom.”

Festivalbeelden Live in the Park: Ykka de Jong

Terug naar overzicht

Wat onze klanten zeggen.

Verno vorm
Direct contact met Verno

Hoe kunnen wij jou helpen?

Pagina delen.