Lokaal & betrokken
29 juni 2021Het is een zonnige ochtend als collega’s Ane Jan en Janneke ‘afreizen’ naar Metslawier. Het dorp ten noordoosten van Dokkum ligt voor buitenlandse bezoekers echter op een steenworp afstand van Amsterdam: ,,De afstanden in Nederland zijn natuurlijk relatief klein. Wij ontvangen hier gasten vanuit de hele wereld, ze kennen allemaal Amsterdam en de reis Amsterdam - Metslawier is voor hen appeltje-eitje.”
In gesprek met Hilmar Tamming,
Facility Manager HZPC.
,,Naast Amsterdam kennen bezoekers van buiten Nederland natuurlijk ook de Hollandse molen, dat is na een rondleiding hier vaak een hoogtepunt; nog even op de foto met de molen,” vertelt Tamming met een knipoog. De windmolen staat dan ook parmantig tussen de kassen van HZPC en is tegenwoordig eigendom van Stichting Monumentenbehoud Dongeradeel. ,,Bij het plannenmaken hebben we rekening gehouden met de molen, hoogbouw was bijvoorbeeld geen optie, dan vang je de wind immers af. HZPC is in 1999 na een fusie ontstaan na de samenvoeging van de veredeling en handelshuizen Hettema en Zaai en Pootgoed Coöperatie. In Joure vestigde destijds het hoofdkantoor, tegenwoordig is dat ons handelscentrum.” Zaai en Pootgoed Coöperatie ontstaat in 1919 in de Friese hoofdstad, 21 jaar eerder al ziet Firma Hettema Zonen het levenslicht. In de loop der jaren ontwikkelen beide ondernemingen een veredelingsprogramma waarbij uiteindelijk de pootaardappel een glansrol krijgt.
Kraamkamer
,,De HZPC is in deze regio een begrip, maar lang niet iedereen weet waar wij ons eigenlijk mee bezig houden. Rondom Metslawier beschikken we over 120 hectare proefvelden, maar ook in Zeeland en de Noordoostpolder kan je onze proefvelden vinden. Waar we nu staan, dat kan je eigenlijk als de kraamkamer zien. We doen hier veel research, een afdeling binnen HZPC die erg snel groeit. We ontwikkelen hier nieuwe rassen voor de wereldmarkt. Nagenoeg ieder land heeft zijn eigen voorkeur; Amerikanen houden van aardappelen met een witte vleeskleur, Duitsers kiezen meer oranje getinte aardappelen. Jongeren houden meer van vastkokende aardappelen en overal ter wereld zit je met andere grondsoorten en temperaturen.”
600.000
Het ontwikkelen van nieuwe rassen wordt gedaan in gloednieuwe laboratoria; ieder jaar worden hier maar liefst 600.000 nieuwe aardappelrassen gekweekt. Van al deze soorten blijven er na tien jaar circa vier tot vijf rassen over die voor een specifiek doel zeer geschikt zijn. Het veredelen van pootaardappelen gebeurt in, veelal handmatige, stappen. Facility manager Tamming leidt onze collega’s rond over het terrein: ,,Voorheen stond hier een boerderij die in de loop der jaren behoorlijk onpraktisch werd ingedeeld. Met de nieuw- en verbouw van de gebouwen op dit terrein is rekening gehouden met de toekomst, zijn er warmtepompen en zonnepanelen geplaatst en is er alle ruimte voor volop research.”
Even verderop is de handmatige bevruchting van de bloemen te zien, worden kiemen in aarde geplant en zijn werknemers bezig blaadjes te verzamelen voor DNA onderzoek: ,,Van alle rassen wordt het DNA onderzocht; we willen rassen met bepaalde specifieke kenmerken. Ze moeten bijvoorbeeld resistent zijn tegen bepaalde ziektes, zijn ze dat niet dan vallen ze af voor verdere stappen.”
Stroom
De nieuwe pootgoedloods staat boordevol verschillende soorten pootaardappelen, dit is ook de locatie waar een nieuwe koeling geplaatst is. Deze koeling kan tijdens de werkzaamheden nog niet op het stroomnetwerk aangesloten worden, daarom schakelt Tamming Verno Materieelverhuur in. Tot de komst van een nieuw transformatorhuisje en de verwachte verdubbeling van de capaciteit neemt een aggregaat deze functie tijdelijk over: ,,Voor de huur van dit aggregaat kwamen we bij Verno uit, we werken graag met lokale partners. Voor de inzet van het aggregaat maakten we via Verno ook al gebruik van twee sanitair units op het terrein, het contact bevalt goed, dus de keuze was simpel. De lijnen zijn kort, we hebben contact met zowel vestiging Dokkum als Leeuwarden."
Het aggregaat draait 24/7 en heeft vanzelfsprekend regelmatig onderhoud nodig. Het periodieke onderhoud wordt door Verno bijgehouden en uitgevoerd. Dit is bij de huurpijs inbegrepen; zowel de klant als Verno is er natuurlijk bij gebaat dat de stroomvoorziening wordt gegarandeerd. Het onderhoud aan het materieel op het HZPC terrein wordt in overleg ingepland.
Ruikt het in de ene ruimte nog heel aards, in de volgende waan je je in een fastfoodrestaurant; naast DNA onderzoek ondergaan de pootaardappelen meer testen. Ze worden uitgebreid gefotografeerd, gekookt én gefrituurd. De aanpassingen op het terrein garanderen HZPC de mogelijkheid verder te groeien, door uitgebreide research en extra verkoop kan een groter deel van de wereldmarkt bediend worden.
HZPC in het kort:
- 400 medewerkers
- 800 aangesloten telers
- 3 onderzoeklaboratoria
- Locaties in 16 landen
- Export naar meer dan 90 landen
- Nederlands grootste exporteur van pootaardappelen
- Internationaal toonaangevend
Aggregaten zijn een uitkomst als tijdelijke stroomvoorziening bij bijvoorbeeld netverzwaring, netuitbreiding of op nieuwbouwterreinen zonder stroomaansluiting.
Het assortiment generatoren bij Verno.nl bestaat uit 1,7 tot en met 250 kVA exemplaren in zowel diesel, benzine of hybride uitvoering. Bijzonder zijn de ultrageluidgedempte soorten; een groot pluspunt voor gebruiker en omgeving.
Meer weten over alle mogelijkheden?
info@verno.nl
0900 7 112 112
Onze collega's staan je graag te woord!